Evropski dan Jevrejske kulture - 2005 / 5765 Print E-mail

Francuska jevrejska zajednica  1996. godine je došla na ideju da organizuje manifestaciju kulturnog sadržaja u cilju zbližavanja sa sredinom u kojoj živi i radi. Ubrzo, tri godine kasnije, 1999. godine, ideju prihvataju i ostale zemlje Evrope, a naša zemlja se ideji priključuje već 2000. godine.

U prvoj nedjelji septembra, Jevreji 23 zemlje Evrope "otvaraju" vrata svojih opština, muzeja , sinagoga da bi kroz predavanja, razgovore, koncerte, izložbe, filmske projekcije, druženja, ili na neki drugu način upoznali svoje sugrađane sa bogatom jevrejskom tradicijom i kulturom.

Dan je jedinstven po tome što uvijek ima temu koja je identična u svim zemljama Evrope. Ovogodišnja tema manifestacije je: "Jevrejska baština i gastronomija"

Iako je Jevrejska zajednica u Sarajevu otvorena tokom cijele godine, raznovrsnim programima i sadržajima, ne samo za svoje članstvo, već i za brojne prijatelje, komšije , sugrađane, na ovaj,  Evropski dan jevrejske kulture, naša zajednica je organizovala u Galeriji "Novi hram" i Muzeju Jevreja grada Sarajeva centralno obilježavanje s odgovarajućim programom.

U galeriji "Novi hram" održana je veoma interesantna izložba pod nazivom
"Hiromantija slike - ilustracija hebrejskog pisma kroz simboliku Kabale" sarajevskog akademskog slikara Ivana Hrkaša, člana naše opštine. Izložba je pokazala novi pristup ilustrativnom hebrejskom pismu, likovnom motivu koji već duže vrijeme predstavlja preokupaciju ovom mladom umjetniku.

U okviru manifestacije, u Muzeju Jevreja, otvorena je izložba
"Jevrejsko nasljeđe u kulinarstvu" u sklopu koje je Igor Kožemjakin održao adekvatno predavanje o kašerutu. Kao "šlag na tortu", članice ženska sekcija Jevrejske opštine Sarajevo "Bohoreta",  pripremile su zakusku koja se sastojati od nama poznatih, ali i nekih novih kulinarskih specijaliteta koji su karakteristični za kuhinju bosanskih Sefarda.

Više informacija na http://www.jewisheritage.org

 
< Prev   Next >
powered_by.png, 1 kB

Guestbook - Last Post

Adnan
I samo da zahvalim na informacijama sa vase stranice i meni je trebalo za seminarski.
mod_vvisit_counterToday458
mod_vvisit_counterYesterday344
mod_vvisit_counterThis week802
mod_vvisit_counterThis month27671
mod_vvisit_counterAll4193042

Newsletter

Ako želite primati novosti sa našeg web-a prijavite se na Newsletter


Follow benevolencija on Twitter

© 2023 Jewish Community of Bosnia and Herzegovina