Hodočašće na grob rav Moše Danona Print E-mail

MOJE HODOČAŠĆE NA GROB RAV MOJSIJA MOŠE DANONA 

Svake godine u junu mesecu, na dan 20 sivana, Jevrejska opština u Sarajevu organizuje  tradicionalno hodočašće na grob Rav Moše Danona.

Svake godine u junu mesecu, na dan 20 sivana, Jevrejska opština u Sarajevu organizuje  tradicionalno hodočašće na grob Rav Moše Danona. Grob Rav Moše Danona, nalazi se na putu Mostar – Stolac, na mestu Krajšina, udaljenom 3 km od Stolca.

Moju želju da idem na hodočašće, nije mogla da spreči ni velika udaljenost od Niša, kao ni vreli junski dani. Priključila sam se grupi od 30 hodočasnika iz Sarajeva 17.juna  2007g.

Ovo hodočašće je jedan od bogatih segmenata naše sefardske kulture, mada je za Sefarde hodočašće neuobičajno i retko gde je u jevrejskom svetu zabeleženo da postoji mesto hodočašća, nepostoji paralela kod jevrejskog naroda za ovo mesto.

Poseta groba Rav Moše Danona predstavlja simbol čudesnog spasenja Jevreja Sarajeva.

O istinitoj priči  koja kruži o Rav Moši Danonu i njegovom spasenju sarajevskih Jevreja od Mehmed Ruždi paše, davne 1820 godine, mnogo je pisano. Poznato je da sarajevski Jevreji imaju svoj Purim /Purim de Sarajevo/ kao i svoju Megilu /Megila de Sarajevo/ i da svoj Purim  praznuju 4. hešvana, kao Dan spasenja - oslobodjenja iz tamnice Rav Moše Danona i 10 uglednih Jevreja  koje je na smrt osudio Ruždi paša.

Pred kraj života sarajevski rabin  Moše Danon, haham baša – prvi rabin ili nadrabin  sarajevske Jevrejske opštine Sefardskog obreda u periodu od 1815 –1830 godine, učen i mudar čovek, za neke »sveti čovek« , odlučio je da ode u Jerusalim  da tamo umre u Svetoj zemlji. Kada je peške krenuo ka luci Dubrovnik, iznenada je umro i po ličnoj želji sahranjen je na mestu Krajšina.

Danas se u Krajšini kraj Stolca nalazi  jevrejsko groblje sa samo tri spomenika, koji se nalaze u lepo uređenom i ograđenom prostoru. Na samom ulazu postavljena je tabla sa natpisom

GROB PRAVEDNIKA RAV. MOŠE DANONA 
HODOČASNO MJESTO JEVREJA BOSNE I HERCEGOVINE

U samom prostoru groblja, prilaz spomeniku rabina Moše Danona urađen je u obliku Menore, a na spomeniku uklesan je na hebrejskom jeziku, sledeći tekst, čiji je originalni prevod sledeći :

OVAJ KAMEN KOJI JE OVDE PODIGNUT
NEKA BUDE KAO ZNAK I SPOMENIK
UKOPA JEDNE SVETE OSOBE
ČIJA SU DJELA ČUDESNA
O NJEMU SE MOŽE KAZATI 
DA JE BIO POBOŽAN I SVET
RABIN MOŠE DANON
BIO JE NAŠ UĆITELJ I RABIN
NJEGOVA DOBRA DJELA
NEKA NAM POMOGNU. AMEN.
ODIJELIO SE OD OVOGA SVIJETA
DANA 20.SIVANA 5590 /1830g/

Na drugom  spomeniku koji se nalazi u ovom prostoru piše

ALBERT SILBERSTEIN
GESTORBEN IN MAI 1889

Dok se na trećem spomeniku ne razaznaje natpis, jer je sam spomenik puno oštećen.

U okviru samog prostora ovog jevrejskog groblja i hodočasnog mesta , na pristojnoj udaljenosti od grobova,  nalazi se i HAVRA, kuća za molitvu,  prostor žaljenja, prostor gde hodočasnici oplakuju smrt rabina Moše Danona. U sobi se nalaze klupe za sedenje i mala niša, havra je obnovljena 2004 godine.

 Na samom grobu rabina Moše Danona, Kadiš za njegovu dušu izgovorio je Lelo Tauber, kao i deo molitve iz posebno pravljene knjižice za molitvu, LIVRIKU, koja se moli u Stolcu prilikom posete grobu pravednika Moše Danona. U havri o liku i važnosti ovog rabina za jevrejski svet, čuli smo od Jakice Fincija. Prigodno posluženje priredila je Jevrejska opština Sarajevo.

Stavila sam kamen na grob ovog svetog  čoveka levom rukom kako pravilo nalaže, a zatim ponesena nekom silom, klekla sam na kolena pored spomenika, spustila prvo čelo na kamen, zatim sam zaplakala, a onda sam poljubila spomenik, pomislila u sebi želju i još jednom poljubila spomenik rabina Moše Danona. Moje hodočašće bilo je završeno sa nadom da će mi duh ovog svetog čoveka možda pomoći, a vera i molitva ispuniti moju skromnu želju.
 
Juna 2007g.                                  
Hodočasnik, Jasna Ćirić Niš

 
Next >
powered_by.png, 1 kB

Guestbook - Last Post

Adnan
I samo da zahvalim na informacijama sa vase stranice i meni je trebalo za seminarski.
mod_vvisit_counterToday184
mod_vvisit_counterYesterday1795
mod_vvisit_counterThis week1979
mod_vvisit_counterThis month6540
mod_vvisit_counterAll4277228

Newsletter

Ako želite primati novosti sa našeg web-a prijavite se na Newsletter


Follow benevolencija on Twitter

© 2023 Jewish Community of Bosnia and Herzegovina