Home Care - BHS Print E-mail
HOME CARE 

Ideja da pokrenemo program kućne njege nastala je već 92.godine, početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu kada su mnogi stari i bolesni ljudi ostali sami u opsjednutom Sarajevu. Medicinski tim tek osnovane ambulante Jevrejske opštine  je kroz kućne posjete brinuo o njihovom zdravlju, a članice ženske sekcije „Bohoreta“ dobrovoljno su obilazile te bespomoćne, bolesne i iznemogle ljude, donoseći im vodu, humanitarnu pomoć, lijekove, stvarajući  im osjećaj sigurnosti i vjeru da nisu sami i napušteni. 
Ubrzo nakon  pokretanja ovog programa počela je pristizati materijalna pomoć, prije svih od  American Jewish Distribution Commitee, poznatijeg kao JOINT.  Tim žena koji je prošao obuku za njegovateljice bile su osobe koje su, ostavši bez posla za vrjeme rata i same potražile pomoć od La Benevolencije. 
 
Pomoć je pružana svima onima kojima je bila potebna bez obzira na njihovu nacionalnu i vjersku pripadnost.
Već početkom 1993. počele su u Evropi da se formiraju sestrinske organizacije „La Benevolencije“ što je rezultiralo stvaranjem mreže organizacija pod imenom “Prijatelji La Benevolencije”.  Organizacije sa ovim imenom - “Prijatelji La Benevolencije”  formirane su u Holandiji, Njemačkoj, Švajcarskoj, Engleskoj, Francuskoj, Austriji, Belgiji i Italiji.  “Prijatelji La Benevolencije” prikupljali su sve vrste pomoći,  te su svojim značajnim novčanim donacijama, učestvovale u svim humanitarnim programima i projektima koje je pružala “La Benevolencija”. Ove donacije omogućile su nam nabavku hrane za porodične pakete i Narodnu kuhinju, medicinsku opremu, i što je posebno važno za lijekove koji su se distribuirali  kako u tri “La Benevolencijine” apoteke u Sarajevu, tako i u svim bolnicama i ambulantama. U periodu od 1992 – 1995. godine, zahvaljujući našim donatorima, „La Benevolencija“ Sarajevo je u opkoljeni grad dopremila 48% svih lijekova koji su uopšte ušli u Sarajevo. 
 
Izuzetno značajne bila je finansijska potpora „Home Care“ programu, odnosno programu “Pomoć starim i iznemoglim  licima”. Sa zavrešetkom rata donacije su bivale sve manje i rjeđe. Od 2007. ovaj program su nastavili finansirati još JOINT i „La Benevolencija Deutschland“. 
 
Unazad tri godine najznačajni donator Home Care programa je „La Benevolencija Deutschland“. Naši prijatelji i dobročinitelji iz Njemačke, svojim nesebičnim zalaganjem na prikupljanju donacija za naš program omogućili su nam da nastavimo sa svojim humanitarnim radom na opšte zadovoljstvo i nas i naših korisnika, i centara za socijalni rad sa kojima surađujemo na pružanju pomoći starim i iznemoglim licima. Bez pomoći koju dobijamo od „La Benevolencije Deutschland“ ovaj izuzetno važan program bio bi zatvoren prije više od 3 godine.
Program  Kućne njege namjenjen je osobama od preko 65 godina starosti. To su obično, hronični bolesnici, slabo pokretni ili nepokretni, te starija lica koja stanuju sama, daleko od svojih najmilijih.
 
Od pokretanja programa Kućne njege do danas imali smo preko 1000 korisnika a usluge je obavljalo preko 60 njegovateljica.
Danas program Kućne njege ima 126 korisnika, a realizuje ga 15 njegovateljica. Od 2000.  godine ovaj Program osim Sarajeva, djeluje i na području Mostara, Zenice,Doboja, Banjaluke i Tuzle.

 
< Prev   Next >
powered_by.png, 1 kB

Guestbook - Last Post

Adnan
I samo da zahvalim na informacijama sa vase stranice i meni je trebalo za seminarski.
mod_vvisit_counterToday264
mod_vvisit_counterYesterday718
mod_vvisit_counterThis week1326
mod_vvisit_counterThis month28195
mod_vvisit_counterAll4193566

Newsletter

Ako želite primati novosti sa našeg web-a prijavite se na Newsletter


Follow benevolencija on Twitter

© 2023 Jewish Community of Bosnia and Herzegovina