Shana Tova 5772 Print E-mail


Roš Hašana 5772. dočekujemo molitvom 
u Starom hramu (Muzej Jevreja BiH - Velika avlija b.b.)
u srijedu 29. elula 5771. godine (28. septembar 2011.) u 19:00 sati

Nakon bogosluženja ćemo se okupiti u sali Jevrejske opštine u Sarajevu

Šahrit (jutarnja molitva) će se održati u četvrtak u 10 sati
u Sinagogi u ulici Hamdije Kkreševljakovića 59

Koncem ove sedmice započinje prvi dan mjeseca Tišrija. Mjeseca velikih i važnih jevrejskih praznika. U to isto vrijeme započinje i Roš Hašana - jevrejska nova godina, deset dana nakon Roš Hašana dolazi Jom Hakipurim, dan pokajanja, mirenja, zatim slijedi Sukot ili praznik sjenica koji traje 9 dana. Posljednjeg dana Sukota slavi se praznik Simhat Tora, radost Tore. Roš Hašana se slavi 1, a u dijaspori i 2. Tišrija. Za to vrijeme čovjek želi da se oslobodi svih grijehova, otuda i običaj da se odlazi do najbliže vode u koju se simbolično sa sebe stresaju mrvice - grijehovi da ih voda odnese.  Na Roš Hašana se duva u šofar čiji zvuci opominju vjernike da počinje 10 dana pokore i pozivaju ih na pokajanje. Ustaljeni su običaji da se za novu godinu jedu slatka jela (jabuka i med) da bi godina bila slatka, šipak ili nar da bi godina bila plodna koliko ima zrna u naru. Od mesa se obično servira janjeća glava, da se bude glava, a ne rep i sl.

Roš Hašana se čestita sa Lešana Tova što znači dobra godina ili Lešana Tova Tikatevu, neka bude upisana dobra godina.

Prvi dan Roš Hašana je neradni i nije dozvoljeno raditi isto kao za šabat.

Deset dana od Roš Hašana do Jom Kipura su dani pokajanja i nazivaju se strašni dani, Jaimim Noarim, a po vjerovanju za to vrijeme čitava ljudska zajednica i svi ljudi pojedinačno izlaze pred nebeski sud gdje im se upisuju svi počinjeni grijehovi, ali i sva dobra djela koja su učinili u protekloj godini. Desetog dana mjeseca Tišrija za Jom Kipur vrši se pečaćenje knjige koja će se otvoriti tek slijedeće godine na Roš Hašana. Zato se Jom Kipur čestita riječima "Neka bude upisana i zapečaćena dobra godina".

Jom Kipur je praznik pomirenja, pokajanja i praštanja, to je dan posta i dan molitve koji se provodi u hramu.

Praznik završava duvanjem u šofar koji najavljuje dobivanje milosti Božije, a vjernici jedan drugome požele Hatima Tova.

Sukot praznik sjenica počinje 15. Tiršrija, a završava se 9 dana kasnije praznikom Simhat Tora - Radost Tore.

Sukot je praznik berbe, za vrijeme praznika boravi se u sjenicama koje se prave na otvorenom prostoru, okićene su plodovima voća, žita i cvijećem, a obavezna su četiri simbola bilja citrus - estrog, grana palme datule - lulav, grančica vrbe - arava i mitra - hadas. Ove četiri biljke moraju se imati i u hramu za vrijeme molitve.

Sukot je hodočasni praznik i za vrijeme praznika je dobro djelo Micva hodočastiti u Jerusalimu.

Simhat Tora, praznik tore, praznuje se posljednjeg 9. dana Sukota. Taj dan se obilježava završetak godišnjeg ciklusa čitanja Tore. To je veseli praznik i u raznim sredinama veseli se prema običajima sredine.

 
< Prev   Next >
powered_by.png, 1 kB

Guestbook - Last Post

Adnan
I samo da zahvalim na informacijama sa vase stranice i meni je trebalo za seminarski.
mod_vvisit_counterToday421
mod_vvisit_counterYesterday2120
mod_vvisit_counterThis week6797
mod_vvisit_counterThis month11358
mod_vvisit_counterAll4282046

Newsletter

Ako želite primati novosti sa našeg web-a prijavite se na Newsletter


Follow benevolencija on Twitter

© 2023 Jewish Community of Bosnia and Herzegovina