Bejahad 2013 Print E-mail

info Bejahad 

Dragi prijatelji,

Ušli smo u mjesec travanj/april, u vrijeme kada se pojavljuju prve informacije za  Bejahad! Prošle godine je realiziran Bar Micva Bejahad kojim smo uspješno obilježili 13 godina postojanja manifestacije. Rezultati rada Bejahad scene su u proteklom periodu nadmašili sva očekivanja i po broju gostiju i po broju aktivnih sudionika kao i po odjeku  koji je manifestacija izazvala. Po mišljenju brojnih gostiju ali i promatrača, bila je to manifestacija na koju članovi židovskih/jevrejskih zajednica sa prostora bivše Jugoslavije mogu biti vrlo ponosni!

 

Sadašnje javljanje nema za cilj analizu dosadašnjeg rada. Razlog  je složenost ekonomskih prilika u regiji, odakle dolazi oko 80% gostiju. Ekonomske neprilike pogađaju veliki dio stanovništva, samim tim i Židove/Jevreje. Suočeni s krizom, mišljenja smo da bi 2013. godine velikom broju dosadašnjih gostiju s prostora bivše Jugoslavije bio onemogućen posjet ovogodišnjeg festivala. Unatoč vrlo korektne ponude vlasnika Arena turista iz Pule, gdje bi  e trebao održati ovogodišnji Bejahad, boravak u hotelu ili hotelima krajem 8. mjeseca 2013. godine bi bio izuzetno otežan, s obzirom na cijene, za koje možemo reći da su pristojne, ali i vrlo vjerojatno teško plative velikom broju potencijalnih gostiju. Sigurni smo da bi se okupilo oko 80-90 gostiju, ali to bi bio značajno manji broj gostiju nego do sada i to nikako ne bi korespondiralo sa pojmom bejahad {zajedno)! Bio bi to elitistički susret za one koji si to mogu priuštiti, a elitizam je potpuno stran ideji vodilji našeg festivala! Stoga smo odlučili, u ovakvim prilikama, solidarizirati se sa brojnim članovima zajednica i prijateljima, koji ne bi bili u mogućnosti doći ove godine i prema tome  – "preskočiti" ovogodišnji susret!

Reakcije mnogih sa kojima smo se susretali ovih mjeseci i koji su čuli za ova naša razmišljanja i odluku, bila je razočarenje ali i razumijevanje za našu odluku. Svi smo zajedno svjesni da ovim diskontinuitetom gubimo jednu od značajnih kvaliteta rada naše scene, ali ako drugačije ne može biti...
 
Dobili smo i mnogo sugestija za eventualni ovogodišnji susret, ali iz svih dobronamjernih prijedloga i želja proizlazi značajan pad kvalitete rada scene. Vrlo dobro znamo koliko je znanja i silnog htijenja uloženo u dosadašnji rad kako bismo dostigli visok stupanj kvalitete rada ali i postigli i sačuvali ugled Bejahada, te ne možemo pristati na olako proigravanja svega onoga na što smo ponosni i što bismo sigurno redukcijama i improvizacijama značajno ugrozili.

Sigurni smo da će naše osjećanje pripadnosti Židovstvu/Jevrejstu  i ovom prilikom nadvladati probleme sa kojima se susrećemo i da ćemo se i ove godine susretati na raznim događanjima i imati prilike o svemu popričati.

 

Srdačan pozdrav,

Dr. Vladimir Šalamon

 
< Prev   Next >
powered_by.png, 1 kB

Guestbook - Last Post

Adnan
I samo da zahvalim na informacijama sa vase stranice i meni je trebalo za seminarski.
mod_vvisit_counterToday34
mod_vvisit_counterYesterday718
mod_vvisit_counterThis week1096
mod_vvisit_counterThis month27965
mod_vvisit_counterAll4193336

Newsletter

Ako želite primati novosti sa našeg web-a prijavite se na Newsletter


Follow benevolencija on Twitter

© 2023 Jewish Community of Bosnia and Herzegovina