Bosanska sefardska ženska medicina Print E-mail

info Bosanska sefardska ženska medicina

Već generacijama, u svim kulturama, verovanje u moć reči je jedan od najvaznijih principa magijskog razmišljanja. Jednom izgovorena reč ne moze se povući nazad, ona deluje u stvarnosti, pa čak ima i moć da stvori stvarnost. Mnogi sefardski govorni običaji se zasnivaju na ovom verovanju. Tako, na primer, Ḥam Ribi (= mudrac i učitelj, tradicionalni sefardski način titulisanja rabina) Eliezer (Isaka) Papo, jedan od najpoznatijih ḥahama Sarajeva devetnaestog veka i jedan od najvećih voĎa musar-pokreta, u svojoj knjizi Yacalezu Ḥasidim, upozorava svoje stado ovako:

Ne otvaraj usta Sotoni, jer savez je sa usnama skovan i ne smeš nazvati sadruga goyem (nejevrejinom) ili mumarom (otpadnikom od vere) i slično, jer to će se, daleko bilo, obistiniti na njemu ili na njegovom potomstvu.Uporedo sa ovim konceptom, u sefardskoj popularnoj kulturi demoni se ne pominju po imenu, jer sam pomen dovodi do njihovog pojavljivanja. Bolje je koristiti se eufemizmima kao što su: los de basho (oni odozdo), los mejores de mozotros (bolji od nas), i tako dalje. Štaviše, Sefardi ponekad zovu demone imenom pan barato (jeftin hleb). Ako već reč ima moć da stvori stvarnost, ne samo da se treba kloniti pominjanja demona (čije je pojavljivanje svakako nezeljeno), već treba i zameniti njihova imena imenom nečeg što svi zele dostupno – otuda: jeftin hleb tj. lagodan zivot.

Sefardski Jevreji su obilato koristili blagoslove koji su bili prikladni za priliku ili ličnu situaciju pojedinca u datom trenutku, jer i blagoslovi imaju moć da utiču na stvarnost. Na primer, osobe koje nisu ozenjene, tj. udate, obično se blagosiljalo rečima novio/novia ke te vea (da imamo čast da te vidimo kao mladozenju / mladu), udata zena rečima: afijada ke te vea (da imamo čast da te vidimo sa sinovima), a onom ko učini dobro delo bi rekli el Dio ke to lo page kon bueno (da te Bog daruje dobrom nagradom).

Rad Tamar Alexandera i Eliezera Papo na temu bosanske sefardske ženske medicine možete downloadovati sa našeg sajta iz download sekcije ili direktno na link

Direktan link na download

 
< Prev   Next >
powered_by.png, 1 kB

Guestbook - Last Post

Adnan
I samo da zahvalim na informacijama sa vase stranice i meni je trebalo za seminarski.
mod_vvisit_counterToday446
mod_vvisit_counterYesterday2120
mod_vvisit_counterThis week6822
mod_vvisit_counterThis month11383
mod_vvisit_counterAll4282070

Newsletter

Ako želite primati novosti sa našeg web-a prijavite se na Newsletter


Follow benevolencija on Twitter

© 2023 Jewish Community of Bosnia and Herzegovina