Gorblje u Đakovu Print E-mail

 Jevrejska opština u Sarajevu je pokrenula akciju prikupljanja sredstava za obnovu nadgrobnih ploča  na Jevrejskom groblju u Đakovu. Naime, već nekoliko godina, kako odlazimo na komemoraciju žrtvama logora u Đakovu, primjetili smo da su stare limene ploče izvitoperene, zahrđale, da su imena izblijedila ili čak potpuno izbrisana, te smo odlučili da vlastitim sredstvima i aktivnostima omladine Jevrejske opštine Sarajevo i drugih koji budu željeli da nam se pridruže obnovimo nadgrobne ploče.

Shodno prikupljenim uzorcima i ponudi odgovarajuće firme koja izrađuje navedene ploče, na broj od 500 komada, dobili smo dosta prihvatljivu cijenu od 10.00 Eura/komad, odnosno 5,000.00 Eura za traženu količinu.

U Sarajevu vodimo akciju da svaka porodica, učlanjena u Jevrejsku opštinu, donacijom od 10.00 Eura , konkretno plaćanjem cijene jedne ploče, pomogne ovu aktivnost. Za sada, a akcija traje manje od mjesec dana, odziv naših članova je prilično dobar, iako ne i potpuno zadovoljavajući.

Na sugestiju mnogih članova Jevrejskih zajednica iz drugih gradova i država bivše Jugoslavije, slobodni smo vas zamoliti da u svojim zajednicama/opštinama pokrenete konkretnu aktivnost i priključite nam se u zajedničkoj akciji da našim sredstvima izvršimo nabavku nadgrobnih ploča, te potom od drugih donatora ( ukoliko to bude potrebno ) pokušamo dobiti donaciju za izvedbene radove na postavljanju istih. Naravno, imat ćemo i dodatne troškove na identifikaciji, kao i postavljanju nadgrobnih ploča, za šta trebamo također obezbjediti odgovarajuća sredstva.

U prilogu vam dostavljamo i fotografiju kako bi izgledala nadgrobna ploča koju mislimo postaviti na groblju u Đakovu, a za čiju trajnost izvođać daje 10-ogodišnju garanciju.

Da bismo stigli u narednoj, 2010. godini ovu akciju i završiti, molimo Vas da do 28.02.2010. godine vodite ovu aktivnost, kada ćemo zajednički sumirati rezultate akcije i nadamo se početi s izradom nadgrobnih ploča i drugim neophodnim aktivnostima.

S poštovanjem i nadom da solidarnost ni ovog puta neće izostati, srdačno Vas pozdravljamo.

 
< Prev   Next >
powered_by.png, 1 kB

Guestbook - Last Post

Adnan
I samo da zahvalim na informacijama sa vase stranice i meni je trebalo za seminarski.
mod_vvisit_counterToday441
mod_vvisit_counterYesterday2120
mod_vvisit_counterThis week6817
mod_vvisit_counterThis month11378
mod_vvisit_counterAll4282065

Newsletter

Ako želite primati novosti sa našeg web-a prijavite se na Newsletter


Follow benevolencija on Twitter

© 2023 Jewish Community of Bosnia and Herzegovina