Interview - Ranko Rihtman Print E-mail

 Sa Rankom Rihtmanom SaLon ("SaLon" - "Bilten Jevrejske zajednice Prijatelji "La Benevolencije" London") je razgovarao prije desetak godina. Zato ne objavljujemo kratku biografiju.

Zanimalo nas je da malo zavirimo u život i rad poznatog muzičara nakon toliko godina, kada pritisak i frustracije od ratnih trauma polako postaju prošlost i nisu više sastavni dio svakodnevnice.


P.
Ukoliko je neko naumio da napiše antologiju zabavne i popularne muzike Sarajeva (to praktično znači i Bosne i Hercegovina pa i bivše Jugoslavije) poslije Drugog svjetskog rata, ne bi mogao izostaviti tvoje ime. Kako ti vidiš sebe u tom kontekstu, ...bez lažne skromnosti.
O. Ja tek sad, nakon posljednjih koncerata sa "Indexima", shvatam i osjećam koliko su važne stvari koje su se onomad desile, a u kojima sam i ja aktivno učestvovao. Često sam sebe pitam: Da li je moguće da ta muzika, koju smo zajedno gradili ne razmišl jajući nadugo i naširoko, sada ljudima znači toliko mnogo? Jasno je da pojačana nostalgija izazvana posljednjom dijasporom veoma doprinosi njenom značaju, ali ipak ...

P. U tvom školovanju nakon završene srednje škole, izgleda da je bilo neke kratkotrajne neodlučnosti u kom pravcu dalje. Jedna ptičica nam je javila da su te vidjeli na studiju fizike?! Ipak, iver ne pada daleko od klade...

Cijeli interview možete pročitati u SaLon-u broj 47. koji besplatno možete downloadovati u pdf formatu sa naše web stranice.

Direktan link za download SaLon 47.

 
< Prev   Next >
powered_by.png, 1 kB

Guestbook - Last Post

Adnan
I samo da zahvalim na informacijama sa vase stranice i meni je trebalo za seminarski.
mod_vvisit_counterToday350
mod_vvisit_counterYesterday571
mod_vvisit_counterThis week3763
mod_vvisit_counterThis month12884
mod_vvisit_counterAll2729302

Newsletter

Ako želite primati novosti sa našeg web-a prijavite se na Newsletter


Follow benevolencija on Twitter

© 2020 Jewish Community of Bosnia and Herzegovina