Završen prvi JFF Print E-mail

Jučer završeni (06.07.08.) prvi Jevrejski film festival u Sarajevu pokazao je da je i ovakav način prezentiranja jevrejske kulture nešto što je ovom gradu potrebno, kazao je danas za Fenu predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci.

Finci je izrazio zadovoljstvo posjetom, ali i kvalitetom ponuđenih filmova prvog trodnevnog JFF-a, kojeg su organizirali Jevrejski film festival "London-Zagreb-Sarajevo", Jevrejsko kulturno-prosvjetno i humanitarno društvo "La Benevolencija" i Sarajevo film festival.

Finci je uvjeren da je ovo početak koji obećava i da ćemo u budućnosti biti redovni domaćini JFF-a. I Sarajevo film festival je našao interesa da se uključi u organiziranje ovakvog vida prezentacije jednog dijela filmske produkcije, koja inače nije na redovnim repertoarima sarajevskih kina.

I u budućnosti ovaj filmski događaj će obogatiti ljetni kulturni život u Sarajevu, smatraFinci. Jevrejski filmski festival jedan je od elemenata koje će Sarajevo staviti u red svjetskih metropola, jer gotovo da nema velikog i značajnog svjetskog grada, a da ne ugošćuje JFF.

Ove je godine bilo kasno da se cijeli festivalski program organizira i u Beogradu, već je u tom gradu gostovao samo jedan dan.

"Pokušavamo na ovaj način pokriti cijeli region, jer bez obzira što sada živimo u različitim državama, radi se o kulturi koja je sigurno element spajanja", istaknuo je Finci, govoreći o regionalnoj festivalskoj saradnji Sarajevo-Zagreb-Beograd.

Program Festivala je već dogovoren i za narednu godinu, s tim što će biti obogaćen sa puno više pratećih manifestacija u odnosu na ovu godinu kada je, pored filmova, priređena samo jedna izložba fotografija.

"Za naredno festivalsko izdanje, pored izložbi, spremamo i određeni popratni muzički program u želji da Sarajevo zaista poprimi pravu festivalsku atmosferu tokom trajanja JFF-a", najavio je Finci.

(Fena)

 
< Prev   Next >
powered_by.png, 1 kB

Guestbook - Last Post

Adnan
I samo da zahvalim na informacijama sa vase stranice i meni je trebalo za seminarski.
mod_vvisit_counterToday343
mod_vvisit_counterYesterday571
mod_vvisit_counterThis week3756
mod_vvisit_counterThis month12877
mod_vvisit_counterAll2729294

Newsletter

Ako želite primati novosti sa našeg web-a prijavite se na Newsletter


Follow benevolencija on Twitter

© 2020 Jewish Community of Bosnia and Herzegovina