INTERVIEW SA NJ.E. AMBASADOROM BOSNE I HERCEGOVINE U ŠVICARSKOJ, GOSPODINOM JAKOBOM FINCIJEM

Uvaženi ambasadore, Jevreji baštine dugu historiju postojanja i izuzetno bogatu kulturu i tradiciju na području BiH. Budući da ste Vi dugo vremena bili predsjednik Jevrejske zajednice BiH zasigurno najbolje poznajete prilike i uslove u kojima žive bh. Jevreji. Možete li nam ukratko predstaviti Jevrejsku zajednicu BiH?

AMBASADOR JAKOB FINCI:

Jevreji žive u Bosni i Hercegovini od početka XVI vijeka, gdje su stigli neposredno nakon izgona iz Španije 1492. godine. Naravno i prije toga su prolazili kao trgovci kroz Bosnu, ali pisani tragovi su u siđilima (sudskim knjigama) iz 1531-1532 godine. Ono što je sa sadašnjeg aspekta posebno interesantno, to je da su tri spora, koja su pred kadiju iznijeli Jevreji i Turci, u sva tri kadija je presudio u korist jevrejskih trgovaca, što se može smatrati i dokazom pravičnosti tadašnjih sudija – kadija.

Inače, milsim da se može reći da su Jevreji u Bosni primljeni prijateljski, kako je to naložila tadašnja otomanska vlast, te da nikada nisu imali problema sa lokalnim stanovništvom. Rječju, Jevreji su dobro inkorporirani u BiH društvo, ali nisu asimilirani.

Read more...
 

Izložba - Daniel Ozmo - 27.01.08. Print E-mail

Jevrejsko kulturno-prosvjetno i
humanitarno društvo "La Benevolencija"

Ima čast i zadovoljstvo pozvati Vas
da prisustvujete otvaranju izložbe

DANIELA OZME

 U nedjelju, 27. januar 2008. godine u 17:30h

 

Rođen u siromašnoj jevrejskoj porodici u Olovu, Daniel Ozmo je djetinjstvo i mladost proveo u Sarajevu. Od kada je diplomirao 1934. do hapšenja 1941. i stradanja u Jasenovcu 1942. godine, Daniel Ozmo se bavio skulpturom, crtežom, slikarstvom i grafikom, koja je postala glavna preokupacija u drugoj polovini njegovog kratkog stvaralačkog vijeka, potiskujući i vajarstvo njegovu prvobitnu vokaciju.

U isto vrijeme, Ozmo počinje da radi teme iz radničkog života, crta i u linorez prenosi razne faze nekog radnog procesa, same radnike i radilišta, fabrike i pilane. Motivi i teme su uzeti neposredno iz života. Ozmo boravi u Jajcu, Olovu, u okolnim šumama, prati radnike i živi s njima, crta njihove kolibe gdje spavaju na drvenim klupama (U kolibi), prisustvuje sječi, obaranju i transportu trupaca, posmatra i bilježi rad u pilani.

Zanimanje za život šumskih radnika bilo je u početku jednako kao i za radnike kraj užarenih peći (U livnici) ali se ta tema postepeno izdvaja i nameće svojom širinom i cjelovitošću pa je Ozmo konačno uobličava kao poseban ciklus i zdaje kao mapu grafika pod nazivom Iz bosanskih šuma, 1939. godine. Tematika mape je autentična i prvi put se pojavljuje ovako razvijena. Za Ozmu ona predstavlja krunsko djelo u njegovom opusu i kratkom životu. Kada se pojavila na izložbama bila je dobro prihvaćena i od kritike pozitivno ocijenjena. Njenim objavljivanjem Ozmo je kao umjetnik i kao napredni intelektualac uobličio svoju misao i svoj izraz. Još jedno njegovo djelo zaslužuje posebnu pažnju. Njegov Autoportret,nastao do 1937. godine, predstavlja možda i najbolje grafičko ostvarenje ovog perioda u Bosni i Hercegovini. Na njemu je Ozmo pokazao kako je znao da izrazi i oblikuje ljudsaki lik, njegove individualne vrijednosti, kako je na jedinstven način, u tako jednostavnoj formi, ostvario spoj plastičkih, vajarskih i grafičkih elemenata.

Svoj autoportret pretvorio je u uzor grafičko-umjetničkih nastojanja toga vremena, a svoj lik u simbol i slutnju bliskih dana i godina stradanja.
Prof.dr. Ibrahim Krzović

 

IZLOŽBA ĆE BITI OTVORENA OD 27.01. DO 08.02.2008. GOD.
SVAKIM DANOM OD 12 DO 18h OSIM SUBOTOM

 

 Galerija "Novi Hram", 
Mula Mustafe Bašeskije 38
Tel/fax: +387 33 233 280
Sarajevo

 
< Prev   Next >
powered_by.png, 1 kB

Guestbook - Last Post

Nikola
"Oni (Muslimani) su kao narod pružili ustaškom i okupacionom režimu otpor ustajući u odlučnu zaštitu Srba..." 
 
Mr. Muhamed Kreso
mod_vvisit_counterToday442
mod_vvisit_counterYesterday871
mod_vvisit_counterThis week2276
mod_vvisit_counterThis month28127
mod_vvisit_counterAll1407274

Newsletter

Ako želite primati novosti sa našeg web-a prijavite se na Newsletter


Follow benevolencija on Twitter

© 2014 Jewish Community of Bosnia and Herzegovina