info BEJAHAD 2011 - REZULTATI NATJEČAJA 

Na natječaj za projekte “BEJAHAD 2011” stigao je 31 projekt. Komisija je odabrala 8 projekata koji će se predstaviti na ovogodišnjoj manifestaciji u Opatiji.

Odabrani projekti su:
1. Fond Holokausta Jevreja Makedonije i Memorijalni Centar u Skopju, Ljiljana Mizrahi, Skopje.
2. “Pravednici među narodima u Srbiji”, Nenad i Milan Fogel, Zemun/Tel Aviv.
3. Ma’ayan – scenski nastup, Novi Sad.
4. ''Sretna budućnost” – Židovska osnovna škola “Lauder–Hugo Kon, Zagreb, Jasenka Rafai, Maja Cimeša-Samokovlija, Silvija Heim-Hercog i Saša Mesić.
5. “Golem” – pozorište “Kralj David”, Beograd.
6. “Sarajevska Hagada”, izložba faksimila, Goran Mikulić, Sarajevo.
7. Theodor Herzl: “Židovska država”, promocija knjige, Slavko Goldstein, Zagreb.
8. “Oskar Tauber, monografska fotoizložba 1909. – 1999. ”, Zoja J. Finci, Sarajevo.

Na natječaj za kratku priču “Simha Kabiljo” stiglo je 30 priča, a odluku žirija, na čijem čelu je liječnik i književnik dr. Dragan Pavelić, o nagrađenim pričama, objavit ćemo za nekoliko dana!

Organizacioni odbor Bejahad-a.
Zagreb, 25. 6. 2011.

download Program manifestacije Bejahad 2011. možete downloadovati ovdje

 

Izložba - Daniel Ozmo - 27.01.08. Print E-mail

Jevrejsko kulturno-prosvjetno i
humanitarno društvo "La Benevolencija"

Ima čast i zadovoljstvo pozvati Vas
da prisustvujete otvaranju izložbe

DANIELA OZME

 U nedjelju, 27. januar 2008. godine u 17:30h

 

Rođen u siromašnoj jevrejskoj porodici u Olovu, Daniel Ozmo je djetinjstvo i mladost proveo u Sarajevu. Od kada je diplomirao 1934. do hapšenja 1941. i stradanja u Jasenovcu 1942. godine, Daniel Ozmo se bavio skulpturom, crtežom, slikarstvom i grafikom, koja je postala glavna preokupacija u drugoj polovini njegovog kratkog stvaralačkog vijeka, potiskujući i vajarstvo njegovu prvobitnu vokaciju.

U isto vrijeme, Ozmo počinje da radi teme iz radničkog života, crta i u linorez prenosi razne faze nekog radnog procesa, same radnike i radilišta, fabrike i pilane. Motivi i teme su uzeti neposredno iz života. Ozmo boravi u Jajcu, Olovu, u okolnim šumama, prati radnike i živi s njima, crta njihove kolibe gdje spavaju na drvenim klupama (U kolibi), prisustvuje sječi, obaranju i transportu trupaca, posmatra i bilježi rad u pilani.

Zanimanje za život šumskih radnika bilo je u početku jednako kao i za radnike kraj užarenih peći (U livnici) ali se ta tema postepeno izdvaja i nameće svojom širinom i cjelovitošću pa je Ozmo konačno uobličava kao poseban ciklus i zdaje kao mapu grafika pod nazivom Iz bosanskih šuma, 1939. godine. Tematika mape je autentična i prvi put se pojavljuje ovako razvijena. Za Ozmu ona predstavlja krunsko djelo u njegovom opusu i kratkom životu. Kada se pojavila na izložbama bila je dobro prihvaćena i od kritike pozitivno ocijenjena. Njenim objavljivanjem Ozmo je kao umjetnik i kao napredni intelektualac uobličio svoju misao i svoj izraz. Još jedno njegovo djelo zaslužuje posebnu pažnju. Njegov Autoportret,nastao do 1937. godine, predstavlja možda i najbolje grafičko ostvarenje ovog perioda u Bosni i Hercegovini. Na njemu je Ozmo pokazao kako je znao da izrazi i oblikuje ljudsaki lik, njegove individualne vrijednosti, kako je na jedinstven način, u tako jednostavnoj formi, ostvario spoj plastičkih, vajarskih i grafičkih elemenata.

Svoj autoportret pretvorio je u uzor grafičko-umjetničkih nastojanja toga vremena, a svoj lik u simbol i slutnju bliskih dana i godina stradanja.
Prof.dr. Ibrahim Krzović

 

IZLOŽBA ĆE BITI OTVORENA OD 27.01. DO 08.02.2008. GOD.
SVAKIM DANOM OD 12 DO 18h OSIM SUBOTOM

 

 Galerija "Novi Hram", 
Mula Mustafe Bašeskije 38
Tel/fax: +387 33 233 280
Sarajevo

 
< Prev   Next >
powered_by.png, 1 kB

Guestbook - Last Post

Adnan
I samo da zahvalim na informacijama sa vase stranice i meni je trebalo za seminarski.
mod_vvisit_counterToday82
mod_vvisit_counterYesterday900
mod_vvisit_counterThis week82
mod_vvisit_counterThis month15595
mod_vvisit_counterAll1683658

Newsletter

Ako želite primati novosti sa našeg web-a prijavite se na Newsletter


Follow benevolencija on Twitter

© 2015 Jewish Community of Bosnia and Herzegovina