Grupa poslanika Stranke za BiH u državnom parlamentu ponovo je prošle sedmice pokrenula inicijativu za donošenje zakona kojim bi se kao krivično djelo tretiralo negiranje Holokausta, genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina protiv civilnog stanovništva. Za razliku od nekih prethodnih pokušaja, kada se predlagao potpuno novi zakon, ovaj put se radi o izmjenama postojećeg Krivičnog zakona BiH. Predlagači zakona predviđaju zatvorske kazne od šest mjeseci do tri godine.

Bez obzira kakva će biti sudbina ovog zakona, odnos prema zločinima počinjenim u BiH sigurno će još dugo biti veliki problem. Zato bih se ovaj put zadržao na problemu negiranja Holokausta, nacističkog genocida nad Jevrejima u II svjetskom ratu, u kojem je ubijeno oko šest miliona ljudi, jer primjeri negiranja ovog najvećeg zločina u modernoj historiji i borba protiv te pojave itekako mogu biti korisni za BiH. Ukratko, negiranje holokausta ima za cilj da prikaže da se nacistički genocid nad Jevrejima nije dogodio ili da su počinjeni zločini daleko manji nego što se uobičajeno prikazuje. Osobe koje iznose ovakve tvrdnje žele sebe prikazati kao historijske revizioniste, dok ih službena historija odbacuje kao takve jer je historijski revizionizam sasvim legitimno bavljenje historijom na način da se na osnovu novih izvora ili novom interpretacijom ranije utvrđenih činjenica mijenja ranija slika prošlosti.

Read more...
 

Izložba - Daniel Ozmo - 27.01.08. Print E-mail

Jevrejsko kulturno-prosvjetno i
humanitarno društvo "La Benevolencija"

Ima čast i zadovoljstvo pozvati Vas
da prisustvujete otvaranju izložbe

DANIELA OZME

 U nedjelju, 27. januar 2008. godine u 17:30h

 

Rođen u siromašnoj jevrejskoj porodici u Olovu, Daniel Ozmo je djetinjstvo i mladost proveo u Sarajevu. Od kada je diplomirao 1934. do hapšenja 1941. i stradanja u Jasenovcu 1942. godine, Daniel Ozmo se bavio skulpturom, crtežom, slikarstvom i grafikom, koja je postala glavna preokupacija u drugoj polovini njegovog kratkog stvaralačkog vijeka, potiskujući i vajarstvo njegovu prvobitnu vokaciju.

U isto vrijeme, Ozmo počinje da radi teme iz radničkog života, crta i u linorez prenosi razne faze nekog radnog procesa, same radnike i radilišta, fabrike i pilane. Motivi i teme su uzeti neposredno iz života. Ozmo boravi u Jajcu, Olovu, u okolnim šumama, prati radnike i živi s njima, crta njihove kolibe gdje spavaju na drvenim klupama (U kolibi), prisustvuje sječi, obaranju i transportu trupaca, posmatra i bilježi rad u pilani.

Zanimanje za život šumskih radnika bilo je u početku jednako kao i za radnike kraj užarenih peći (U livnici) ali se ta tema postepeno izdvaja i nameće svojom širinom i cjelovitošću pa je Ozmo konačno uobličava kao poseban ciklus i zdaje kao mapu grafika pod nazivom Iz bosanskih šuma, 1939. godine. Tematika mape je autentična i prvi put se pojavljuje ovako razvijena. Za Ozmu ona predstavlja krunsko djelo u njegovom opusu i kratkom životu. Kada se pojavila na izložbama bila je dobro prihvaćena i od kritike pozitivno ocijenjena. Njenim objavljivanjem Ozmo je kao umjetnik i kao napredni intelektualac uobličio svoju misao i svoj izraz. Još jedno njegovo djelo zaslužuje posebnu pažnju. Njegov Autoportret,nastao do 1937. godine, predstavlja možda i najbolje grafičko ostvarenje ovog perioda u Bosni i Hercegovini. Na njemu je Ozmo pokazao kako je znao da izrazi i oblikuje ljudsaki lik, njegove individualne vrijednosti, kako je na jedinstven način, u tako jednostavnoj formi, ostvario spoj plastičkih, vajarskih i grafičkih elemenata.

Svoj autoportret pretvorio je u uzor grafičko-umjetničkih nastojanja toga vremena, a svoj lik u simbol i slutnju bliskih dana i godina stradanja.
Prof.dr. Ibrahim Krzović

 

IZLOŽBA ĆE BITI OTVORENA OD 27.01. DO 08.02.2008. GOD.
SVAKIM DANOM OD 12 DO 18h OSIM SUBOTOM

 

 Galerija "Novi Hram", 
Mula Mustafe Bašeskije 38
Tel/fax: +387 33 233 280
Sarajevo

 
< Prev   Next >
powered_by.png, 1 kB

Guestbook - Last Post

Selma
Salom, 
Drago mi je da postoji ovakva stranica. 
Znam da imam jevrejsko porijeklo ali nazalost ne znam nikakve detalje. Samo mi je
mod_vvisit_counterToday935
mod_vvisit_counterYesterday1048
mod_vvisit_counterThis week3090
mod_vvisit_counterThis month28443
mod_vvisit_counterAll1580894

Newsletter

Ako želite primati novosti sa našeg web-a prijavite se na Newsletter


Follow benevolencija on Twitter

© 2015 Jewish Community of Bosnia and Herzegovina