Mostovi kulture austrijskih i bosanskohercegovačkih institucija:

"Tragovima naših komšija: Jevreji u Bosni i Hercegovini i holokaust“

U prostorijama Instituta za istoriju u Sarajevu, dana 4. decembra 2013. godine potpisan je sporazum o partnerstvu između institucija učesnica u projektu „Tragovima naših komšija: Jevreji u Bosni i Hercegovini i holokaust“ iz Bosne i Hercegovine i nosioca projekta Akademije nauka Republike Austrije.

Ovaj naučno-istraživački projekat, finansiran od strane Europske Unije u programu “Europa za građane” i od strane Ministarstva za obrazovanje, umjetnost i kulturu Republike Austrije, koji za cilj ima oživljavanje jevrejske historije Bosne i Hercegovine te njeno spašavanje od zaborava, trajaće u periodu od decembra 2013. do aprila 2015. godine.  Materijalno i nematerijalno naslijeđe Jevreja u gradovima Bosne i Hercegovine koje je u holokaustu najvećim dijelom nepovratno uništeno, a nakon toga u najvećoj mjeri izbrisano iz kolektivne historije i pamćenja, biće istraženo i predstavljeno javnosti.

  

Read more...
 

info Projekcija filma - Sudbina mi nije dala da odem

Jevrejska opština u Sarajevu i Jevrejsko kulturno prosvjetno i humanitarno društvo
"La Benevolencija" organizuju prikazivanje filma reditelja Jakova Sedlara
SUDBINA MI NIJE DALA DA ODEM
Datum: četvrtak 05.12.2013. godine u 18,00 sati
Mjesto projekcije: Sala Jevrejske opštine u Sarajevu,H.Kreševljakovica 59
Ulaz na projekciju je slobodan

Svi ste pozvani, radujemo se vašem dolasku.

 
info Predavanje - Chanukah and Christmas
 
Povodom praznika Hanuka

Prof. Marcie Lee odrzace predavanje pod nazivom

CHANUKAH AND CHRISTMAS: COUSINS THAT GLOW TROUGH HOLIDAYS THAT GROW
Predavanje ce biti na engleskom jeziku – bez prijevoda

6. decembar (petak) 2013. U 18:00
Jevrejska opština u Sarajevu

Hamdije Kreševljakovićas 59

 

 

HAG HANUKKAH SAMEACH!

HAPPY HANUKKAH!

SRETNA HANUKA!

 

 

Hanuka slavi pobjedu Jevreja nad drevnim Sirijcima, prije skoro dvije hiljade i dvjesto godina. Pobjeda je izvojevana zahvaljujući čudu. Nakon što su jevrejski borci ponovno osvojili hram u Jeruzalemu, morali su ga u vjerskom smislu pročistiti. Za paljenje svijeća na obrednom svijećnjaku – hanukiji – trebalo im je ulja, kojeg je bilo samo za jedan dan. Ulje je međutim – božjom voljom – trajalo punih osam dana.

Hanuka ima snažnu moralnu poruku: ulje da bi se koristilo u službi mora biti čisto i direktno korelira sa unutrašnjom čistoćom čovjeka, što znači da svako mora očistiti vlastiti duh i tijelo i usrdno moliti za duhovno pročišćenje.

O prazniku možete više saznati na slijedećem linku - Hanuka

 

info Jevreji, kao proroci u Kur’anu 

Prema muslimanskom verovanju, Kur’an je poslednja Božija (Allahova) objava u obliku knjige predata covecanstvu preko poslednjeg Božijeg Poslanika – Muhameda.

„Allah (Bog) je (jedan), nema boga osim Njega, (koji) vjecno živi i vlada (svim stvorenjima). Objavio ti je Knjigu s Istinom, potvrdujuci ono što je prije (objavljeno). Prije je objavio Tevrat (jevrejsku Toru - Stari zavet) i Indžil (hrišcanska Jevandelja – Novi zavet) kao uputu ljudima, a objavio je (i) Furkan (jedan od naziva za Kur’an). Teška kazna (ceka) one koji ne vjeruju u Allahove znakove. Allah je mocan (i) kažnjava.“ (Kur’an, poglavlje /sura/ 3, ajeti 1-4).

Direktan link za download publikacije autora Arona Albaharija - Jevreji, kao proroci u Kur’anu 

 

 

Festival tolerancije - 2. Festival jevrejskog filma Sarajevo održava se od 25. do 27. oktobra 2013. godine u kinu Meeting Point, Hamdije Kreševljakovića 13, u saradnji sa jevrejskim kulturno-prosvjetnim i humanitarnim društvom „La Benevolencija“. Prvo gostovanje ovog Festivala u Sarajevu održalo se u julu 2008. godine u kinu Meeting Point uz projekciju 13 filmova te postavljanje izložbe fotografija „Tragovima židovske kulture“. I ovogodišnji program sastojat će se od više segmenata. Održat će se projekcije 14 filmova, probranih sa zagrebačkog izdanja Festivala, koje su i ovaj put besplatne za sve. Predsjednik Festivala Branko Lustig održat će predavanje na Edukacijskom jutru na temu tolerancije i holokausta, prilikom kojeg će biti prikazan igrani film „Nadarena djeca“ koji donosi priču o muzički iznimno nadarenoj djeci koja razvijaju duboko i iskreno prijateljstvo koje je nadvladalo njihove religiozne i nacionalne različitosti. Sarajevskoj publici također predstavljamo izložbu „Antimasonski plakati“ koja je u Zagrebu i Rijeci već izazvala veliki interes.

Program 2. Festivala jevrejskog filma Sarajevo možete downloadovati ovdje

 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 Next > End >>

Results 25 - 30 of 36
powered_by.png, 1 kB

Anketa

Na web sajtu želio bih...
 

Guestbook - Last Post

Adnan
I samo da zahvalim na informacijama sa vase stranice i meni je trebalo za seminarski.

Who's Online

mod_vvisit_counterToday258
mod_vvisit_counterYesterday792
mod_vvisit_counterThis week1779
mod_vvisit_counterThis month20519
mod_vvisit_counterAll4370217

Newsletter

Ako želite primati novosti sa našeg web-a prijavite se na Newsletter


Follow benevolencija on Twitter

© 2024 Jewish Community of Bosnia and Herzegovina