Festival tolerancije - 2. Festival jevrejskog filma Sarajevo održava se od 25. do 27. oktobra 2013. godine u kinu Meeting Point, Hamdije Kreševljakovića 13, u saradnji sa jevrejskim kulturno-prosvjetnim i humanitarnim društvom „La Benevolencija“. Prvo gostovanje ovog Festivala u Sarajevu održalo se u julu 2008. godine u kinu Meeting Point uz projekciju 13 filmova te postavljanje izložbe fotografija „Tragovima židovske kulture“. I ovogodišnji program sastojat će se od više segmenata. Održat će se projekcije 14 filmova, probranih sa zagrebačkog izdanja Festivala, koje su i ovaj put besplatne za sve. Predsjednik Festivala Branko Lustig održat će predavanje na Edukacijskom jutru na temu tolerancije i holokausta, prilikom kojeg će biti prikazan igrani film „Nadarena djeca“ koji donosi priču o muzički iznimno nadarenoj djeci koja razvijaju duboko i iskreno prijateljstvo koje je nadvladalo njihove religiozne i nacionalne različitosti. Sarajevskoj publici također predstavljamo izložbu „Antimasonski plakati“ koja je u Zagrebu i Rijeci već izazvala veliki interes.

Program 2. Festivala jevrejskog filma Sarajevo možete downloadovati ovdje

 

info Bejahad u Zagrebu 

Dragi prijatelji,

Na pragu smo sezone 2013/2014, puni optimizma, entuzijazma i dobrih namjera.

Kao što znate, “Bejahad 2013” nije održan. Razlog je poznat. Financijske mogućnosti većeg broja građana na prostoru ex-Jugoslavije, pa time i Jevreja/Židova, su reducirane. Boravak od 7 dana na Jadranu u hotelu u 8. mjesecu, nažalost, za mnoge više nije moguć. Šta je, tu je! 

Nakon razgovora i dogovora, odlučili smo se “Bejahad” transformirati  u trodnevnu manifestaciju “Bejahad u Zagrebu”. Ideja je i dalje nastaviti stoljetno
zajedništvo i potvrditi svoju solidarnost i odanost Židovstvu. Naravno da uvijek imamo na umu da smo manjina, dio društva koje nas potpomaže u realizaciji naših planova i na tome im moramo biti  zahvalni.

“Bejahad u Zagrebu” sastojao bi se od gostovanja pojedinih zajednica sa prostora ex-Jugoslavije sa dvodnevnim programom u Zagrebu u prostorima Bet Israela i grada Zagreba. Nedavnim obilježavanjem Evropskog dana židovske kulture u Zagrebu, na tri reprezentativne lokacije u gradu i uz veliku posjećenost svih pet projekata koje smo predstavili, kao i vrlo dobroj medijskoj praćenosti manifestacije, dokazali smo mogućnost realizacije ove ideje!

 

Read more...
 

info Evropski dan jevrejske kulture 2013. 

Jevrejska zajednica BiH i Jevrejsko kulturno-prosvjetno i humanitarno društvo "La Benevolencija"   obilježiće "Evropski  dan jevrejske kulture 2013." prigodnim programom kako slijedi.

Izložba slika “Priroda, ekologija, četiri elementa” 
autorica: Melita Kraus – Hrvatska
Galerija Novi hram
otvaranje izložbe: 29.09.2013. u 19:00
trajanje izložbe: 29.09. – 15.10. 2013.

Projekcija filma “ Izrael – zemlja molitve i greha”
autor: Kamenko Milenković - Srbija
Jevrejska opština u Sarajevu, H. Kreševljakovića 59
27.09.2013.  u 17:00

 

info Sudbina višegradskih Jevreja

Sudbina višegradskih Jevreja - Andrićevih junaka u romanu „Na Drini ćuprija“

Istorija višegradskog kraja duga je i zanimljiva iako nije uspjela sačuvati iz svake epohe značajne spomenike. Vremena su učinila svoje  i trajno oštetila ili izbrisala tragove prošlosti, a tome je svakako doprinio i ljudski nemar, nerazumjevanje i neznanje. Zbog toga je ostalo vrlo malo sačuvanih materijalnih dokaza o prošlosti mjesta, značajnim periodima i ljudima, o značajnim objektima i građevinama.

Mnogo toga lijepog i neponovljivog je oštećeno i uništeno - to je, u velikoj mjeri uslovljeno i položajem mjesta koje je uz granicu, gdje su se uvijek sudarali interesi velikih i moćnih država, gdje se stanovništvo poslije ustanaka, ratova i drugih nemirnih godina raseljavalo i mijenjalo, i uništavalo se prethodno stvoreno i izgrađeno.

Ipak se nešto održalo i do danas da svjedoči o bogatstvu kulturnog i istorijskog nasljeđa ovog kraja.

Iako je Višegrad po istorijskim dokumentima stari srednjovjekovni grad, položaj  i postanak današnjeg Višegrada, na obalama Drine  i Rzava, u najužoj su vezi sa gradnjom velikog kamenog mosta, 1571. godine. Most, koji je zajedničko djelo dva genija svog doba, velikog vezira Mehmed – paše Sokolovića i velikog graditelja Mimar Sinan Kodža, sagrađen je na strateški veoma važnom mjestu te je prvi put plahovita planinska rijeka ukroćena i premoštena. Ostalo je sve istorija.

Svjetski poznat postao je zahvaljujući Ivu Andriću, koji je svojim romanom ukazao na svevremenost i neuništivost ove građevine. Most Mehmed - paše Sokolovića je zbog svog značaja, monumentalnosti i ljepote uvršten, 2007. godine, na UNESCO-vu listu svjetske baštine.

Cijeli tekst možete downloadovati klikom na link

Divna Vasić
(Profesor, JU SŠC „Ivo Andrić“, Višegrad)

 


Roš Hašana 5774. dočekujemo molitvom 
u Starom hramu (Muzej Jevreja BiH - Velika avlija b.b.)
u srijedu 29. elula 5773. godine (04. septembar 2013.) u 19:00 sati

Nakon bogosluženja ćemo se okupiti u sali Jevrejske opštine u Sarajevu

Šahrit (jutarnja molitva) će se održati u četvrtak u 10 sati
u Sinagogi u ulici Hamdije Kkreševljakovića 59
 
Lešana Tova
Read more...
 

info Antisemitizam u umjetnosti

Na web portalu "Elektronske Novine" Prof. dr Predrag Finci piše zanimljiv feljton koji izlazi u nastavcima a zove se "Antisemitizam u umjetnosti"

Ideje ideologije nisu urođene ideje. S ideologijom se ne rađamo, nego je usvajamo. Ni predrasude nisu prirodne, nisu date, nego stečene. Rasizam, ksenofobija i šovinizam su usvojena, ideološki oblikovana stajališta. Svako od takvih stajališta je posljedica i iskaz određene ideologije i/ili konkretne političke prakse. Od takvih je i antisemitizam. Takve predrasude, osjećanja i način mišljenja (u kojem dogma vlada nad refleksijom) stvara, proizvodi određeni ideološki kontekst. Antisemitizam je mjera nedemokratičnosti jedne zemlje i/ili osobe. Dokaz netolerantnosti i netrpeljivosti, iza čega stoji želja i volja za poricanjem svakog prava Drugog.

Klikom na dole navedene linkove možete pročitati cijeli feljton.

Alibi za porobljavanje i pljačku - I dio

Od Voltera do Selina preko Šopenhauera - II dio

Estetski poziv na ubijanje - III dio

Poricanje prava na postojanje  - IV dio

 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 Next > End >>

Results 25 - 30 of 31
powered_by.png, 1 kB

Anketa

Na web sajtu želio bih...
 

Guestbook - Last Post

Adnan
I samo da zahvalim na informacijama sa vase stranice i meni je trebalo za seminarski.

Who's Online

mod_vvisit_counterToday11
mod_vvisit_counterYesterday102
mod_vvisit_counterThis week11
mod_vvisit_counterThis month2576
mod_vvisit_counterAll2331510

Newsletter

Ako želite primati novosti sa našeg web-a prijavite se na Newsletter


Follow benevolencija on Twitter

© 2018 Jewish Community of Bosnia and Herzegovina